Eiken overkapping maken

Geniet u volop van uw tuin, maar mist u nog een mooie overkapping waar u met slecht weer of in de herfst knus onder kunt zitten? Bij Eikenhouthandel.nl verkopen we alle onderdelen om al met één order een prachtige eiken overkapping te maken.

 
 
Bekijk de informatie op deze pagina, stel uw materialenpakket samen en volg het stappenplan voor een voordelige eiken overkapping.

 • Stel zelf de gewenste eiken overkapping samen
 • Voordelige producten van de beste kwaliteit
 • Gratis verzending vanaf € 1.500,-
 • Bereikbaar via WhatsApp

Snel naar:

Waarom zelf een overkapping bouwen?

Het eikenhout uit ons assortiment is onverslijtbaar hard en wordt veel toegepast voor schuren, overkappingen, terrassen en tuinpoorten. Iedere eikenhouten plank, balk of plaat heeft een unieke structuur en geeft uw tuinproject een prachtige uitstraling.

Het hout valt in duurzaamheidsklasse 2 en gaat daardoor langer mee dan Douglas hout in dezelfde omstandigheden, namelijk makkelijk 20 tot 25 jaar.

We zetten de voordelen van eikenhout graag voor u op een rij:

 • Duurzaam zonder verlies van kwaliteit
 • Een harde houtsoort
 • Een natuurlijke, landelijke uitstraling
 • Goed te combineren met diverse tuinstijlen
 • Mooie lichte kleur
 • Ook onbehandeld goed bestand tegen vocht

Eikenhout voor overkapping

Doe-het-zelf: eiken overkapping

Benodigde bouwproducten

 • Waterpas
 • Uitzettouw
 • Accuboormachine
 • Haakse hoek
 • Balkdragers of verbindingshoeken Zaag(machine)
 • 50 mm RVS schroeven
 • Schotelkop schroeven

Gemiddelde voorbereidings- en bouwtijd

 • 4 dagen

 

Geschatte kosten:

Hangt af van de grootte van uw ideale eiken overkapping.

Stappenplan eiken overkapping maken

Stap 1: betonpoeren plaatsen

Plaats de betonpoeren op de plek waar u de eiken overkapping wilt hebben staan. Voorbeeld: voor een overkapping van 6 x3 (l x b) meter is het verstandig om 6 staanders (max. 3 meter uit elkaar) te gebruiken en daarbij ook 6 betonpoeren.

Heeft u de positie van de betonpoeren bepaald? Graaf de grond af en zet ze voor 2/3 in de grond. Giet er vervolgens sneldrogend cement in om een stevige fundering te creëren.

Stap 2: staanders neerzetten

Staanders zijn eiken palen die u op de fundering plaatst en vastzet. We hebben in ons assortiment meerdere afmetingen eiken palen voor de door u gewenste hoogte. De perfecte doorloophoogte bij een overkapping is 250 cm.

Stap 3: ringbalken monteren

Van onze eiken balken maakt u eenvoudig ringbalken die u op de staanders leunen. Als de ringbalken goed zijn neergelegd, steunen er twee balken op elke staander. Bevestig de staander met de ringbalken door een schotelkop schroef recht in het hout te boren.

Stap 4: schoren bevestigen

Om de verbinding met de staanders en ringbalken nog steviger te maken, raden we aan om ook eiken schoren te bevestigen. Een schoor is een schuin gemonteerde balk die de stijfheid van de eiken overkapping vergroot. In ons assortiment vindt u schoren die u met schroeven onder een hoek van 45 graden in het hout boort.

Stap 5: balklaag plaatsen

Nu de staanders en ringbalken goed gemonteerd zijn, is het tijd om de balklaag te plaatsen. Voor deze laag gebruikt u eiken balken van 80×150 mm of 80×180 mm. Leg uw gekozen dakbalken tussen de gemonteerde verbindingshoeken of balkdragers. Deze verbindingsstukken verzekeren u van een stevig en veilig dak. Installeer de balken door 50 mm RVS schroeven te gebruiken.

Stap 6: wanden dichtmaken

Wilt u een wand aan de achterkant van de eiken overkapping plaatsen? Ons plaatmateriaal is geschikt om het houten geraamte te dichten en maakt een stevige wand voor de eiken overkapping. Monteer op het plaatmateriaal ons Eiken Zweeds rabat voor een chique, maar toch landelijke uitstraling.

Stap 7: dakbeschot leggen

Nu is het tijd om het dakbeschot te leggen. U schuift de eiken vellingdelen met gemak in elkaar. Laat  de vellingdelen ongeveer 15 cm uitsteken, zodat u eenvoudig een dakgoot en een regenpijp aan de buitenzijde van de eiken overkapping kunt monteren.

Stap 8: dakbedekking leggen

De een na laatste stap is het leggen van de dakbedekking. Gebruik hiervoor ons EPDM dakfolie die u eenvoudig met EPDM lijm of kit aan het dak verlijmt. Laat de folie, net als de vellingdelen, uitsteken om een daktrim te kunnen plaatsen voor een volledig waterdichte afwerking. Op een schuin dak plaatst u eventueel nog dakpannen voor een huiselijke look.

Stap 9: stenen vloer voor de eiken overkapping maken

Een tuinoverkapping is pas echt compleet met een stenen vloer. Maak de grond vlak en leg de stenen zelf of huur een professional in. Zo maakt u een prachtige eiken overkapping die helemaal af is!

Een eiken overkapping maken met de producten van Eikenhouthandel.nl

Bouwtips

Om de bouw van uw eiken overkapping zo veilig en eenvoudig mogelijk te maken, geven we u een paar algemene tips:

 • Neem alle tijd die u nodig heeft voor de bouw van de overkapping. Als u alles goed uitmeet en niet gehaast een constructie neerzet, verloopt de bouw in één keer goed. Vraag zo nodig om hulp.
 • Start voorafgaand aan het eiken overkapping maken, met het afgraven van de grond en leg ongeveer 30 cm zand neer.
 • Boor het eikenhout voor om scheurvorming te voorkomen.

Eiken onderdelen bestellen bij Eikenhouthandel.nl

Met behulp van ons gedetailleerde stappenplan vindt u in onze webshop eenvoudig alle onderdelen om uw eiken overkapping te maken. U heeft bij ons de mogelijkheid om de producten voor de tuinoverkapping af te halen of te laten bezorgen.

Als u een afspraak maakt om uw bestelling af te halen, leggen we alles klaar in ons magazijn. We zijn gevestigd aan de Industrieweg 93c in Waalwijk.

Orderbedrag Bezorgkosten (binnen Nederland & België)
€ 0,- tot € 350,- € 119,-
€ 350,- tot € 500,- € 99,-
€ 500,- tot € 750,- € 79,-
€ 750,- tot € 900,- € 59,-
€ 900,- tot € 1300,- € 39,-
€ 1300,- tot € 1500,- € 29,-
va. € 1500,- GRATIS VERZENDING

Deze bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Advies nodig? Neem contact op

Heeft u vragen of advies nodig over een Douglas overkapping maken? We helpen u graag met de samenstelling van uw onderdelen voor de ideale overkapping in uw tuin. Stuur ons een WhatsAppbericht, bel 06-156 35 239 of verzend een e-mail naar info@eikenhouthandel.nl.


Gebruik onze WhatsApp service! 06-156 35 239

Vestiging en openingstijden magazijn

Particulier
Vrijdag: 8:30 – 12:00 | 13:00 – 17:00
Afhalen op een andere werkdag op afspraak.
Zakelijk
Ma – Vr: 8:30 – 17:00 uur