Douglas overkapping maken

Heeft u een mooie open tuin, maar mist er nog een overkapping? Met de verschillende Douglas hout producten in ons assortiment koopt u in één order voordelig alle onderdelen. Realiseer uw eigen kwalitatieve Douglas overkapping. Bekijk hieronder de gedetailleerde uitleg over het bouwen van een duurzame overkapping en volg de stappen voor een prachtig resultaat.

 • Uitgebreid assortiment: van Douglas hout palen tot dakbedekking
 • Voordelig een kwalitatieve Douglas overkapping maken
 • Vanaf € 1500,- gratis verzending
 • Bereik ons gemakkelijk via WhatsApp voor vragen of advies
Een ruime Douglas overkapping met stenen vloer van Eikenhouthandel.nl

Snel naar:

Waarom een Douglas overkapping maken?

Douglas is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen vocht en valt hierdoor in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat uw Douglas overkapping onbehandeld ongeveer 10 jaar mee gaat. Wanneer u Douglas wel voorziet van een beschermende behandeling, blijft het tot wel 15 jaar goed.

Douglas hout wordt veel gebruikt voor de bouw van overkappingen, omdat het sterk, makkelijk te bewerken en breed toepasbaar is. Deze duurzame houtsoort is ook milieuvriendelijker dan vuren hout. We zetten de voordelen graag voor u op een rij:

 • CO2-neutraal en recyclebaar;
 • voordeliger dan eikenhout;
 • makkelijk te boren en zagen;
 • warme roodbruine kleur;
 • beter bestand tegen vocht en schimmels.

Producten om een Douglas overkapping te bouwen

Douglas fins rabat
2 products

Douglas fins rabat

View products
Douglas planken zwart
2 products

Douglas planken zwart

View products
Douglas schoren
5 products

Douglas schoren

View products
Douglas vlonderplanken
2 products

Douglas vlonderplanken

View products
Fundering & Poeren
28 products

Fundering & Poeren

View products
Schroeven & nagels
35 products

Schroeven & nagels

View products
Verf & afwerking
24 products

Verf & afwerking

View products

Douglas overkapping doe-het-zelf

Benodigde bouwproducten

 • Accuboormachine
 • Uitzettouw
 • Waterpas
 • Haakse hoek
 • Zaag(machine)
 • 50 mm RVS schroeven
 • Schotelkop schroeven
 • Balkdragers of verbindingshoeken

Gemiddelde voorbereidings- en bouwtijd

 • 3 dagen

 

Geschatte kosten:

Afhankelijk van de omvang van uw gewenste tuinoverkapping.

Stappenplan Douglas overkapping bouwen

Stap 1: betonpoeren positioneren

Bepaal waar uw overkapping komt te staan en hoe groot hij precies moet worden door de betonpoeren op de gewenste plek in uw tuin te positioneren. Voor bijvoorbeeld een overkapping van 6×3 (lxb) meter raden we aan om 6 staanders en dus ook 6 betonpoeren te plaatsen.

Als u weet waar de Douglas overkapping komt te staan, plaats dan de betonpoeren met behulp van een haakse hoek voor 2/3 waterpas in de grond en giet er sneldrogend cement in.

Stap 2: staanders/verticale palen plaatsen

Onze 150×150 mm en 200×200 mm Douglas palen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en zijn uitermate geschikt om een kwalitatieve Douglas overkapping mee te bouwen. Plaats de staanders voor een lange overkapping maximaal 3 meter uit elkaar. Houd een maximale hoogte van 250 cm aan. Dit is namelijk de ideale doorloophoogte.

Stap 3: ringbalken/horizontale balken neerleggen

Douglas hout is makkelijk te bewerken. Maak bijvoorbeeld van onze 150×150 mm en 200×200 mm Douglas balken perfect passende ringbalken en leg ze op de staanders.

Per hoek steunen nu twee ringbalken op de staander. U bevestigt de drie opgestapelde balken eenvoudig aan elkaar door gebruik te maken van een schotelkop schroef.

Stap 4: schoren bevestigen

Plaats in elke hoek ook twee Douglas schoren om de verbinding nog steviger te maken en ervoor te zorgen dat uw tuinoverkapping goed bestand is tegen slecht weer. Deze verbindingswijze wordt al eeuwenlang toegepast, vanwege de traditionele uitstraling en betrouwbaarheid.

U bevestigt de schoren op een van de volgende drie manieren aan de dakconstructie: de open pen-en-gatverbinding, de gesloten pen-en-gatverbinding of de schroefverbinding. Bij Eikenhouthandel.nl verkopen we alleen schoren die geschikt zijn voor de schroefverbinding.

Stap 5: balklaag plaatsen en vastzetten

Het is nu tijd om de balklaag vast te zetten. Gebruik hiervoor afhankelijk van de overspanning balken van 6,3×15 cm, 7,5×17,5 cm, 7,5×22,5 cm of 10×20 cm. Plaats de balken in de bevestigde balkdragers of tussen de verbindingshoeken. Dit garandeert een veilige en sterke verbinding. Bevestig de balklaag met behulp van een accuboormachine en de 50 mm RVS schroeven.

Stap 6: wanden voorzien van beplating

Wilt u de Douglas overkapping voor een deel dichtmaken vanwege privacyredenen of om de warmte langer onder de overkapping te houden? Ons plaatmateriaal is uitermate geschikt om de wanden van uw overkapping te maken. U schroeft ze eenvoudig vast met de 50 mm RVS schroeven. Bevestig vervolgens Douglas Zweeds rabat aan de binnen- en buitenkant van de overkapping voor een tijdloze uitstraling.

Stap 7: dakbeschot leggen

Normaal wordt Douglas Fins rabat of Douglas vellingdelen gebruikt als gevelbekleding of schuttingplanken, maar ze zijn ook geschikt voor de eerste laag dakbedekking. Omdat u de mes en groef planken makkelijk in elkaar schuift, heeft u binnen no time de eerste laag dakbeschot gelegd en vastgezet.

Laat het dakbeschot ongeveer 15 tot 20 cm oversteken, zodat u aan de buitenzijde een dakgoot en een regenpijp kunt plaatsen. Op die manier wordt het water netjes afgevoerd in de grond of een regenton.

Stap 8: dakbedekking aanbrengen

Nu is het tijd voor de een na laatste stap: het aanbrengen van de dakbedekking. Ons EPDM dakfolie is in verschillende maten verkrijgbaar en verlijmt u makkelijk aan het dak met EPDM lijm of kit. Leg de folie over de rand en werk de randen van uw Douglas overkapping af met een daktrim.

Stap 9: houten of stenen vloer leggen

Maak uw Douglas overkapping compleet met een prachtige houten vloer van Douglas vlonderplanken. Hiervoor creëert u eerst een geraamte van Douglas balken op een vlakke grond en bevestigt u ze aan elkaar en aan de staanders. Als het geraamte ligt, is het tijd om de vlonderplanken aan het geraamte te schroeven.

Wilt u liever geen houten vloer onder uw overkapping? Leg dan mooie grote tuintegels onder de overkapping. Hiermee creëert u ook een stevige ondergrond voor al uw tuinmeubels.

Een luxe Douglas overkapping maken met de producten van Eikenhouthandel.nl

Tips voor de veilige bouw van een tuinoverkapping

Hieronder geven we u graag nog een aantal tips om de bouw van de tuinoverkapping makkelijker en veiliger te maken:

 • Haast de bouw van uw overkapping niet. Neem de tijd om alle onderdelen op maat te zagen en de ondergrond geschikt te maken voor de houtconstructie.
 • Graaf de grond af, voordat u begint aan de bouw. Vervolgens raden we aan om ongeveer 30 cm zand neer te leggen en daarop de Douglas overkapping te bouwen.
 • Boor het hout wanneer mogelijk voor. Op deze manier zorgt u ervoor dat er geen scheuren ontstaan.
 • Zorg er altijd voor dat uw tuinoverkapping boven de grond staat en geen contact kan maken met water. Zo voorkomt u dat het hout gaat rotten en de integriteit van de houtconstructie verzwakt.
 • Bent u een beginnend doe-het-zelver en denkt u een helpende hand nodig te hebben? Vraag dan tijdig om hulp, zodat de bouw van uw overkapping veilig en in één keer goed verloopt.

Douglas overkapping maken: onderhoud

Nadat de Douglas overkapping gebouwd is en alle puntjes op de i zijn gezet, is het tijd om aan het onderhoud van de tuinoverkapping te denken. Een overkapping van Douglas hout heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar we raden u aan om hem toch te behandelen met een beschermende beits of olie. Zo geniet u jarenlang van een prachtige overkapping.

Houdt u van de natuurlijke structuur van Douglas hout? Behandel de overkapping dan met een transparante beits. Anders kiest u voor gekleurde beits of een likje verf.

Maak het interieur van de tuinoverkapping compleet

Een tuinoverkapping is natuurlijk niet compleet zonder een houten interieur. Bij Eikenhouthandel.nl hebben we daarom een groot assortiment aan kwalitatief eiken meubelhout. Hiermee maakt u prachtige eiken tafels, stoelen, tuinkasten, loungesets en nog veel meer.

Om uw nieuwe overkapping een nog sfeer te geven, hangt u gezellige verlichting op. Zo geniet u ook ’s avonds en in de donkere wintermaanden van uw tuinoverkapping.

Douglas onderdelen kopen bij Eikenhouthandel.nl

U vindt in ons assortiment alle onderdelen om uw Douglas overkapping te maken. Het zelf bouwen van een overkapping is een stuk voordeliger en u laat uw fantasie de vrije loop.

U heeft bij ons de mogelijkheid om de benodigde onderdelen te laten bezorgen of af te halen. Als u ervoor kiest om het eigen samengesteld pakket af te halen, dan maakt u een afspraak. We leggen dan alles klaar in ons magazijn aan de Emmikhovensestraat 8 in Waalwijk.

Orderbedrag Bezorgkosten (binnen Nederland & België)
€ 0,- tot € 350,- € 119,-
€ 350,- tot € 500,- € 99,-
€ 500,- tot € 750,- € 79,-
€ 750,- tot € 900,- € 59,-
€ 900,- tot € 1300,- € 39,-
€ 1300,- tot € 1500,- € 29,-
va. € 1500,- GRATIS VERZENDING

Deze bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Advies nodig? Neem contact op

Heeft u vragen of advies nodig over een Douglas overkapping maken? We helpen u graag met de samenstelling van uw onderdelen voor de ideale overkapping in uw tuin. Stuur ons een WhatsAppbericht, bel 06-156 35 239 of verzend een e-mail naar info@eikenhouthandel.nl.


Gebruik onze WhatsApp service! 06-156 35 239

Adres magazijn en afhaaltijden

Particulier
vrijdag 8:30 – 12:00 | 13:00 – 17:00
Zaterdag: 08:30 – 13:00 uur
Zakelijk
Ma – Vr: 8:30 – 17:00 uur
Zaterdag: 8:30 – 13:00 uur